Premiera in Capitala. Primarul general Sorin Oprescu a redat astazi circuitului turistic si cultural al Bucurestiului Muzeul Casa Cesianu. Prima expozitie din noul muzeu a fost inaugurata azi cu succes.
Primarul general Sorin Oprescu a deschis astazi, dupa 67 de ani in care a fost un depozit, Muzeul Casa Cesianu. “Este vorba despre un exemplar ilustrativ pentru casa boiereasca de la inceputul secolului al XIX-lea. Este singurul monument de pe Calea Victoriei care a pastrat toate aceste componente la dimensiunea si in varianta originala.
Tin sa va precizez ca, desi declarat muzeu, acest monument istoric a fost folosit timp de 67 de ani (in perioada 1948-2015) drept depozit pentru o parte dintre colectiile aflate in patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti. Muzeul nu a fost valorificat ca spatiu de expunere, din cauza starii de degradare a imobilului”, a spus astazi primarul general Sorin Oprescu.
Reabilitarea a costat 8,6 milioane de lei
Muzeul Casa Cesianu a intrat in proces de consolidare, restaurare si conservare in noiembrie 2013, prin intermediul unei finantari nerambursabile acordata prin Programul Operational Regional 2007-2013. Contractul de finantare a fost incheiat intre Ministerul Dezvoltarii, Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov si Municipiul Bucuresti. Valoarea totala a lucrarii este de circa 8,6 milioane de lei, din care 5,93 de milioane reprezinta finantarea nerambursabila.
“Pentru prima oara, de la intrarea in patrimoniul comunal al proprietatii Filipescu-Cesianu, va fi organizat un muzeu modern al carui proiect expozitional PERMANENT urmeaza sa restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, a copilariei si a vietii de zi cu zi. Proiectul de reabilitare a monumentului istoric a fost realizat prin intermediul unei finantari nerambursabile. Asa cum ati vazut, Casa Cesianu gazduieste deja o expozitie, este vorba despre Bucuresti – Un portret NOVECENTO (povestea in imagini a Secolului XX). Dupa 75 de ani de asteptare, Parcul resedintei Filipescu-Cesianu va deveni nu numai un spatiu de recreere si agrement, dar in punctele special amenajate vor fi organizate spatii de expunere (lapidarium); concerte sau piese de teatru (zona de scena din spatele gradinii)”, a mai explicat Sorin Oprescu.
Inca trei monumente in lucru
Prin intermediul Programului Operationul Regional 2007-2013 mai sunt in lucru inca trei monumente istorice, este vorba despre Arcul de Triumf, Observatorul astronomic “Vasile Urseanu” si Muzeul Nicolae Minovici. Si la aceste monumente, lucrarile de consolidare, restaurare si conservare sunt co-finantate de Uniunea Europeana.
“La Arcul de Triumf, lucrarile au inceput in ianuarie 2014. Acum sunt executate 84%. Se lucreaza la restaurarea fatadelor si a inscriptiilor, si ma refer la textele de pe fatadele laterale, distruse in perioada comunista, care vor fi refacute integral conform imaginii originale. S-au executat baso-reliefurile, respectiv medalioanele cu chipurile regale. Pe intra-dosul Arcului, se va reface – pe baza cercetarilor documentate istoric – inscriptia Budapesta”, a mai spus edilul sef.
Consolidarea, restaurarea si conservarea Observatorului astronomic au inceput in august 2014. Stadiul lucrarilor este 37%. A fost finalizata consolidarea imobilului, se lucreaza la restaurarea picturii murale, a vitraliilor, a componentelor artistice din piatra si lemn, precum si a cupolei. Termenul de finalizare a acestei lucrari este noiembrie 2015. De asemenea, anul trecut, in iunie, au inceput lucrarile de reabilitare si consolidare a Muzeului “Nicolae Minovici”. Deja a fost executata jumatate din lucrare, iar termenul de finalizare este septembrie 2015. Cladirea principala a fost consolidata si reabilitata. Se lucreaza la amenajarea gardului, a curtii, la restaurarea obiectelor de patrimoniu ale muzeului, obiecte din piatra, ceramica si pictura pe lemn. Climatizarea spatiului interior al monumentului se va asigura prin instalarea unui sistem geo-termic prietenos cu mediul. „In acest moment, se foreaza pentru captarea apelor termale. Este pentru prima data cand in Bucuresti, un muzeu va folosi o sursa regenerabila de energie”, a conchis Oprescu.
–––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
––––––––––––––––––––––––––––-
Muzeul Casa Cesianu
Casa Cesianu este singurul monument de pe Calea Victoriei care a pastrat toate componentele ilustrative pentru casa boiereasca de la inceputul secolului al XIX- lea, la dimensiunea si in varianta originala. Desi declarat muzeu, acest monument istoric a fost folosit timp de 67 de ani drept depozit pentru o parte dintre colectiile aflate in patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti. Muzeul nu a fost valorificat ca spatiu de expunere, din cauza starii de degradare a imobilului. Pentru prima oara, de la intrarea in patrimoniul comunal al proprietatii Filipescu-Cesianu, va fi organizat un muzeu modern al carui proiect expozitional permanent urmeaza sa restituie publicului 300 de ani de istorie. (Alex Saulea)